Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

saopstenje

Grad Zenica prekršio još jedan ugovor: novi klub na Bilinom Polju

Jučerašnjom uvjerljivom pobjedom, NK Čelik Zenica je zaključio šampionsku takmičarsku sezonu u Kantonalnoj ligi ZDK tokom koje je ostvaren plasman u III rang takmičenja, Drugu ligu FBiH – Centar, dok se omladinske lige nastavljaju po takmičarskom rasporedu.

Ovim putem, rukovodstvo kluba se u ime administracije i sportskog segmenta zahvaljuje svojim članovima, navijačima, simpatizerima, sponzorima, donatorima, volonterima i ostalim poslovnim partnerima i prijateljima koji su svojim doprinosima, podrškom i angažmanom omogućili napredak kluba u svim poljima o čemu će članovi kluba biti izviješteni na redovnoj godišnoj skupštini kluba tokom ljetne pauze. S tim u vezi, pozivamo sve pojedince predane ideji građenja zdravog i uspješnog sportskog kolektiva da postanu članovi kluba i na vrijeme obezbijede svoje učešće u nadolazećoj godišnjoj sjednici Skupštine na kojoj će biti obaviješteni o sportskim i poslovnim rezultatima i planovima za budućnost.

Ipak, neke informacije klub je dužan neodloživo prezentovati javnosti kada su od krucijalne važnosti sa ostvarivanje ciljeva kluba. Kao što je već poznato, Grad Zenica već mjesecima krši ugovor od novembra 2020. god. i ne isplaćuje sredstva od zakupa poslovnih prostora sa stadiona „Bilino polje“ shodno ugovornoj obavezi. Podsjećamo, poslovni prostori su upravo i oduzeti od kluba odlukom trenutnog Gradonačelnika u aprilu 2017. god. te su se ista sredstva preusmjerila u budžet Grada Zenice. S obzirom da Gradonačelnik samovoljnim kršenjem ugovora sa klubom u ime Grada Zenice direktno destabilizira njegov rad ali i nanosi štetu njegovom budžetu zbog izloženosti plaćanja odgovornosti za štetu i dodatnih kamata, dužni smo obavijestiti javnost da je Gradonačelnik Grada Zenice samovoljno prekršio još jedan ugovor na štetu NK Čelik Zenica.

Dana 12. maja 2021. god., iako nije pronašao vremena da odgovori ni na jednu od brojnih opomena NK Čelik Zenica, Gradonačelnik Grada Zenice i FK Mladost Doboj-Kakanj potpisali su „Ugovor o korištenju stadiona ‘Bilino polje’“  po kojem se dom Nogometnog kluba Čelik dodjeljuje klubu iz drugog grada kao rezervni stadion za takmičarsku sezonu Premijer lige BiH 2021/22. Vrlo je vjerovatno da FK Mladost Doboj-Kakanj neće ispuniti infrastrukturne uslove na svom stadionu te će domaće utakmice igrati u Zenici na stadionu koji je Čelikov dom više od pola vijeka.

Iako rukovodstvo FK Mladost Doboj-Kakanj možda nije upoznato sa činjenicom da Gradonačelnik nije baš pouzdan partner u kontekstu poštivanja javnih ugovora, jer manjak vrijednosti svoje riječi i ovako demonstrira, dužni smo istaknuti javni prigovor na zaključeni ugovor jer je zaključivanjem istog ugrožen i status NK Čelik Zenica u kontekstu „Ugovora o uslovima i korištenju stadiona ‘Bilino polje’ u Zenici“ između NK Čelik Zenica i Grada Zenice. Shodno članu 14. tog ugovora, Grad Zenica je dužan blagovremeno pismeno obavijestiti NK Čelik Zenica o svim ustupanjima stadiona trećim licima. S obzirom da to do sada nije učinjeno, a imajući u vidu već ustanovljeno štetno postupanje Grada Zenice prema NK Čelik Zenica, takmičarski planovi NK Čelik Zenica u narednoj sezoni su u neizvjesnosti jer postoji realna opasnost da termini za treniranje i igranje utakmica zeničkog kluba budu ustupljeni klubu iz drugog grada u kratkom vremenskom roku pri čemu će NK Čelik Zenica biti prisiljen da, kao i kada tu nastupa reprezentacija naše domovine, svoje treninge i utakmice odigrava negdje drugdje zbog interesa Gradonačelnika i korisnika koji nema nikakve važnosti za naš grad.

Ne ulazeći u sadržaj samog ugovora kroz nedomaćinsko raspolaganje javnom imovinom po kojem se najvrednijim fudbalskim stadionom u Bosni i Hercegovini raspolaže kroz 6 šturih članova a prava i obaveze odgađaju za neki budući aneks, ovim putem smo dužni javno pozvati Grad Zenicu da u kontekstu javnog interesa građana Zenice zaštiti dignitet grada ali i kluba koji ga ponosno predstavlja širom Bosne i Hercegovine kao primjer zdravog i samoodrživog sportskog kolektiva koji je kompletnu sezonu nakon iživljavanja Gradonačelnika i njegovih prividno bivših političkih mentora i investitora okončao u plusu bez finansijske podrške iz javnog sektora kao jedan od rijetkih klubova u takvom statusu u Bosni i Hercegovini.

Ova opomena će biti i dostavljena na protokol Grada Zenice uz rok za dostavljanje očitovanja u kontekstu kršenja još jednog ugovora. Građani Zenice i navijači Čelika će znati ocijeniti stvarne namjere – ovo nije prvi put da Gradonačelnik sa svojim političko-poslovnim intimusima dovodi „novi klub“ u naš dom.