Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

Untitled-1 copy

HISTORIJA

OSNIVAJE

16.06.1945.

Prva fudbalska lopta u Zenici se zakotrljala 1912. godine, dok je 1930. godine osnovan prvi zenički fudbalski klub koji je nastupao širom BiH, a potom i Kraljevine Jugoslavije. Evolucijom fudbalske igre na ovim prostorima, a nakon završetka Drugog svjetskog rata, neposredno po oslobođenju grada od okupatora, ratni veterani su odlučili stvoriti fudbalski klub koji će dostojno predstavljati Zenicu. FK Čelik je osnovan 16. juna 1945. godine i svoje utakmice je igrao na starom Bilinom polju, ali već 50-ih godina prelazi na stadion Blatuša koji je starijim generacijama navijača ostao ugraviran u lijepim sjećanjima, a da bi se početkom 70-ih sa izgradnjom novog Bilinog polja klub vratio na mjesto gdje je sve počelo te ostao vezan za zenički hram fudbala do danas.

Također, moramo naglasiti da su te 70-te bile zlatne godine za Čelik, jer je tad klub ostvario svoje najzapaženije rezultate u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, koja je bila među jačim evropskim ligama. Osvojio je 2 puta zaredom Mitropa/Srednjoevropski kup, najstarije evropsko fudbalsko takmičenje i bio je prvi klub iz Jugoslavije koji je osvojio grupu Rapan/Intertoto kupa.
Čelik je od svog nastanka odigrao veliki broj utakmica, ali ćemo izdvojiti sezone kada se nalazio u najvišem rangu takmičenja. Tokom 17 sezona u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije “crno-crveni” su odigrali 574 utakmice, prvi ulazak u Prvu ligu se desio u sezoni 1967/68, a kao najbolji rezultat se izdvaja šesta pozicija u sezoni 1973/74. Posljednje utakmice u Prvoj saveznoj ligi, Čelik je odigrao u sezoni 1988/89. Od osamostaljenja Bosne i Hercegovine, Čelik je nastupao konstantno u najvišem rangu takmičenja, a osvojio je 3 titule i 2 kupa. Međutim, nakon osvojenih trofeja uslijedile se dvije decenije loših rezultata sa izuzecima u određenim sezonama. Najveći postratni evropski uspjeh se desio već davne 2001. godine kada je Čelik igrao utakmice Intertoto kupa i dostojno predstavljao našu državu. 05. januara 2017. godine NK Čelik je postao prvi profesionalni članski klub na ovim prostorima koji i formalno funkcioniše na principu „jedan član – jedan glas“. Nakon određenog perioda uslijedio je ulazak turskog „investitora“ u klub, a što se završilo itekako pogubno, jer se vrlo brzo klub našao pred nestankom. Međutim, nakon njegovog neslavnog odlaska, klub su u najtežim trenucima preuzeli oni koji ga iskreno vole. Skupština kluba je demokratski odlučila, koliko je nama poznato, da NK Čelik Zenica postane prvi klub u istoriji fudbalske igre koji je svojevoljno ispao u zadnji rang takmičenja bez odluke o bankrotu, a da su mu ostali svi dugovi, koje i dalje mora vraćati. Naravno, takva odluka Skupštine je plod takvog razmišljanja kako bi klub uopšte dobio šansu za spas svoje tradicije. Neki ljubitelji fudbalske igre mogu reći da u tome ne vide nikakav smisao, ali oni koji svim svojim bićem žive za Čelik da je takva odluka samo posljedica velike ljubavi. Jedno je činjenica – Čelikova tradicija predstavlja zeničko dostojanstvo!
Nakon brojnih padova, vrijeme je da građani, navijači i simpatizeri usmjere Čelik kako bi iskoristio svoj potencijal, jer moramo biti svjesni da će i ovi trenuci jednog dana biti utkani u tradiciju, a sad su veoma važni da postavimo temelj za buduće uspjehe!