Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

NK-Čelik-ZASTAVA

NK Čelik kažnjen zbog propusta u organizaciji utakmice sa NK Bosna Visoko !

Na adresu nogometnog kluba Čelik danas je stigla odluka NS ZDK- disciplinskog sudije od 29.11.2021. godine  kojom se Čelik kažnjava :

  • novčanom kaznom od 2.000,00KM,
  • zabranom igranja pred gledaocima tri (3) prvenstvene domaće utakmice,
  • oduzimanjem tri (3) boda u takmičarskoj sezoni 2021/22.

 

Odluku sa obrazloženjem možete pogledati ovdje.

Propozicije takmičenja, kao i odredbe Discpilinskog pravilnika, jasno ukazuju da klub zbog neispunjavanja svojih obaveza, snosi discipinske i takmičarske posljedice, kao i da je klub odgovoran za ponašanje svojih članova i navijača. Nimalo neopravadavajući incident koji se desio, uz izražavanje dubokog žaljenja, očekivali smo kaznu od strane Discpilinske komisije NSZDK i to nije sporno.

Već ranije smo javnost upoznali o ovom postupku, a sada kad je okončan u prvom stepenu, želimo javnost informisati o tome kako se isti dalje odvijao.

Nakon što je klub poslao zatraženo očitovanje, 29.11.2021.godine smo putem maila dobili još jedan zahtjev za očitovanje, ali ovaj put tražilo se očitovanje klupskog Komesara za bezbjednost.

Zahtjev i očitovanje kluba možete pogledati ovdje

Smatramo da je ovakva odluka o kazni donesena šablonski, te da je ista već unaprijed bila pripremljenja, na šta ukazuje i činjenica da je datirana sa 29.11.2021. godine, istim danom kada nam je upućen i Zahtjev za očitovanjem u svezi sa dešavanjima na utakmici 14. kola sa NK “Bosna “Visoko.

Sramotno je da nogometni savezi postupaju protivno načelima nogometne igre, te da podobni, a ne baš sposobni ljudi, obnašaju funkcije poput disciplinskog organa, te da se najveća zaštita i protekcija pruža uhodanom koruptivnom sistemu uspostavljenom između sudija i delegata, ponaročito imajuću u vidu činjenicu da se radi o trećem rangu takmičenja.

Nogometni klub Čelik Zenica ne bježi od odgovornosti koju ima u konkretnom slučaju, ali smatramo da smo trebali i morali dobiti šansu u kojoj bi iznijeli vlastite argumente, posebno zato što se pojedine činjenice u konkretnom slučaju, objektivno gledano, preuveličavaju.

Podsjećamo javnost da prilikom donošenja odluke nije uzet u obzir zahtjev našeg kluba da prisustvujemo sjednici disciplinskog organa, čime je disciplinski sudija načinio povredu pravila disciplinskog postupka i postupio protivno članu 112. stav 3. Disciplinskog pravilnika NS BiH.

Pored činjenice da smo onemogućeni u pogledu davanja izjave pred disciplinskim organom, nije uvažen ni naš zahtjev za dostavom dokumentacije.

Konkretno smo zahtijevali podatak o ocjeni koju je dobila sudijska trojka od delegata kao posmatrača i kontrolora suđenja, jer i dalje stojimo pri stavu da su isključivo diskutabilne sudijske odluke uzrok reakciji navijača, a što nismo dobili.

Zahtijevali smo očitovanje gdina. Prolića koji je na istoj utakmici bio kontrolor suđenja, no ni to očitovanje nismo dobili.

Medicinska dokumentacija kojom se potvrđuju navodi da je glavni sudija Bekrić Kenan povrijeđen nije nam dostavljena, tačnije ista i ne postoji, te i dalje odgovorno tvrdimo da niko od navijača nije imao fizički kontakt sa imenovanim, već samo samo pomoćnim sudijom Sikira Edibom.

O povredi disciplinskog postupka govori i činjenica da disciplinski sudija u obrazloženju odluke nije naveo u potpunosti činjenice i razloge koji su uzeti kao dokazani ili nedokazani, ili razloge zbog čega naši zahtjevi i prijedlozi nisu uvaženi u postupku izvođenja dokaza, a što je bio u obavezi na temelju člana 119. stav 5. Disciplinskog pravilnika.

Iako ovaj postupak prati još niz nelogičnih i neobjašnjivih odluka, zabrinjavajuće za sve klubove ja način na koji savez tumači ključne dokumente.

U želji da podignemo glas protiv ustaljene prakse ovakvih šablonskih vođenja postupaka, u kojem klubovi nemaju jednak tretman, niti mogućnost iznošenja vlastitih argumenata, nego su samo puki učesnici postupka u kojem vas kadija tuži i kadija vam sudi, pozvali smo sve klubove na zajednički sastanak koji će biti održan u prostorijama našeg kluba, u srijedu (08.12.) sa početkom u 17:00h.

NK “Čelik” Zenica neće tolerisati ovakve postupke, te ćemo uložiti žalbu na predmetnu odluku i nastaviti ćemo hrabro i iskreno da se borimo za transparentan rad i jednak tretman svih klubova.

U ovoj borbi očekujemo podršku i ostalih klubova jer smatramo da samo zajedničkim radom i djelovanjem možemo doprinijeti promjenama u bh nogometu.