Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

NK-Čelik-ZASTAVA

Prekid utakmice XIV kola Druge lige FBiH – Saopštenje za javnost

Nogometni klub „Čelik“ se ranije nije oglašavao po pitanju očitih sudijskih grešaka protiv nas jer smo vjerovali da su plod slučajnosti i da će sudijska organizacija adekvatno kazniti sudije. Međutim, suđenje koje iz kola u kolo koje ima naš klub, a posebno u zadnjih nekoliko utakmica jesenjeg dijela polusezone, bio je jasan pokazatelj u kojem pravcu će se odvijati ovo takmičenje u trećem rangu BH fudbala.

Ovom prilikom, Nogometni klub Čelik Zenica želi javno izraziti svoje nezadovoljstvo i razočarenje sistemom upravljanja i rukovođenja fudbalske igre, a posebno licima koja dijele pravdu na zelenom terenu.

Podsjećamo javnost da je meč 14. kola Druge lige FBiH između NK Čelik i NK Bosna Visoko prekinut u 60. minuti, nakon što su domaći navijači, izrevoltirani još jednom izrazito diskutabilnom sudijskom odlukom, utrčali u teren.

Još jednom izražavamo žaljenje zbog nastale situacije i ne opravdamo ponašanje pojedinaca, te još jednom podsjećamo nadležne na svim nivoima Nogometnog saveza da je došlo krajnje vrijeme u kojem svi zajedno trebamo gledati na uzroke dešavanja nemilih scena na stadionima u BiH i rješavanje istih, a ne samo pričati o posljedicama.

Bio je ovo okidač, zbog kojeg je NK Čelik odmah u ponedjeljak (15.11.2021.godine) uputio zahtjev Nogometnom savezu ZDK, koji ove godine rukovodi takmičenjem, za hitno održavanje sastanka sa predstavnicima Saveza.

Svjesni procedura propisanih Disciplinskim pravilnikom i Pravilnikom o takmičenju, nogometni klub Čelik Zenica čekao je poziv za očitovanje, u kojem bi, kao stranka u postupku, mogli iznijeti svoja zapažanja i ukazati na propuste u radu sudija.

23.11.2021. godine putem maila smo zaprimili zahtjev za očitovanje, prema kojem nam je ostavljen rok od 3 dana. Nekoliko sati poslije, ponovo smo putem maila dobili Odluku kojom se utakmica registruje službenim rezultatom 0:3.

Zahtjev i Odluku možete pogledati ovdje.

U cilju zaštite interesa kluba, NK Čelik je dostavio očitovanje koje možete pogledati ovdje te smo također i uputili inicijativu za održavanje sastanka na temu rada službenih lica i ravnoporavnosti klubova svim klubovima Druge lige FBiH.

Svjesni smo na koji način stvari funkcionišu i vrlo lako možemo ići istim putem, ali mi ne želimo biti dio pokvarenog sistema već nosioci njegovih pozitivnih promjena. Zato ćemo nastaviti hrabro i odlučno da se borimo za dobrobit fudbala u našoj zemlji, jer smatramo da su igrači ti koji moraju imati glavnu ulogu, te da jedino fer i korektna borba na terenu treba i mora da odluči pobjednika.