Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

NK-Čelik-ZASTAVA

Kadija te tuži, kadija ti sudi. Tri utakmice bez publike!

Ovim putem obavještavamo javnost da, nakon što je apelaciona komisija Nogometnog saveza Federacije BiH usvojila žalbu NK Čelik Zenica na odluku disciplinskog sudije u vezi kazni za disciplinski prekršaj te prekid utakmice 14. kola Druge lige Federacije BiH grupa Centar i vratila postupak na ponovno odlučivanje, disciplinski sudija Aldin Avdić je u ponovljenom postupku izrekao sljedeću kaznu za NK Čelik Zenica:

1. Zbog prekršaja iz člana 56. (slaba organizacija) i 59. Disciplinskog pravilnika (neredi na stadionu), a u vezi sa članom 22.01. propozicija takmičenja II. lige Federacije BiH za takmičarsku sezonu 2021./2022. na utakmici 14. kola II. lige FBiH grupa Centar: NK Čelik i NK Bosna odigrane dana 14.11.2021. godine kažnjava se novčanom kaznom od 2.000,00 KM;

2. NK Čelik, u skladu sa članom 59 (3) disciplinskog pravilnika N/FSBiH kažnjava se zabranom igranja pred gledaocima tri domaće prvenstvene utakmice;

3. NK Čelik, u skladu sa članom 59 (2) disciplinskog pravilnika N/FSBiH oduzimaju se tri boda u takmičarskoj sezoni 2021/2022 II lige FBiH grupa Centar.

Iz navedene odluke, vidljivo je da je disciplinski sudija zadržao šablonski način kažnjavanja klubova, te da uopšte nije uzeo u obzir dokaze koje je NK Čelik iznio u žalbenom postupku koji jasno pobijaju navode koje je sudija naveo u obrazloženju odluke.

NK Čelik je kao organizator ove utakmice poduzeo i više nego što je predviđeno propozicijama takmičenja (angažovan je dodatni broj pripadnika zaštitarske agencije, redara, te policijaca), te u tom smislu poduzeo potrebne radnje kako bi utakmica prošla u najboljem redu. Očigledno je da je disciplinski sudija odluku o kažnjavanju donio na osnovu delegatskog izvještaja u kojem su sudije za sramotno suđenje dobile prolaznu ocjenu, a i sam izvještaj je sadržao niz netačnih i neistinitih informacija koji ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Poučen iskustvom, NK Čelik se neće izlagati novim troškovima potrebnim za pokretanje novog žalbenog postupka jer u klubu očekujemo da isti neće polučiti željeni rezultat i ublažiti kaznu.

Iz ovog slučaja je vidljivo da se organi saveza bave isključivo posljedicama, a ne i samim uzrocima koji su doveli do incidenta na utakmici kojeg ne opravdavamo, međutim u klubu smatramo da se situacija u bosanskohercegovačkom fudbalu neće popraviti sve dok je moć odlučivanja o sportskim rezultatima u rukama pojedinaca, a ne samih igrača na terenu.

Nadamo se da će ovaj primjer svima poslužiti kao škola iz koje ćemo svi zajedno izaći pametniji, te da ćemo naučiti na vlastitim greškama.

Ne damo Čelik!