Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

20210606_155545

Zajedno možemo sve !

 

Naši uvaženi članovi, navijači i simpatizeri kluba želimo vas podsjetiti da je prošlo nešto više od pet godina od usvajanja statuta koji je baziran na principu “jedan član – jedan glas”. Jedini smo pravi članski klub u Bosni i Hercegovini u kojem članovi kluba imaju pravo da biraju i budu birani! Konstantno moramo biti svjesni toga šta smo imali u bliskoj prošlosti i šta sada imamo kako bismo znali čuvati ono što zdravo funkcioniše, jer je prije tog veoma bitnog trenutka klub funkcionisao izuzetno zatvoreno.

Grad Zenica je držao klub pod svojom kontrolom, dok su stranački kadrovi i puleni bliski vlasti odlučivali o njegovoj sudbini. Klub je bio rezervisan za uži krug podobnika, te navijači i simpatizeri nisu mogli postati niti članovi kluba iako su na to imali pravo po Zakonu o udruženjima i fondacijama BiH. Tadašnja Skupština je služila samo da “klima glavom” po direktivi i odobrava procese iako su se odvijali itekako pogubno po klub, te ga doveli do milionskih dugova, provalije i na marginu opstanka. Taj sistem funkcionisanja kluba uopšte nije bio sistem nego rasulo koje je klub dovelo vrlo blizu gašenja. Planirali su mu nestanak, ali su se navijači i simpatizeri borili i još uvijek se bore protiv takvih izopačenih i zlih namjera! Uvijek moramo biti dovoljno osviješteni da ne zaboravimo taj mračni period za klub. Ne smijemo ni slučajno zaboraviti ako već želimo ljepšu budućnost za Čelik, Zenicu i da konačno bude sretno Bilino!

Statut baziran na članskom modelu po kojem klub trenutno funkcioniše je u stvari temelj i važna platforma koja je onomad poslužila da klub bude oduzet od uljeza i parazita, a s tim i vraćen svojim navijačima i simpatizerima. Ako izuzmemo period kriminogenog i lažnog turskog investitora, kojeg je bila nametnula trenutna gradska vlast, onda se sa sigurnošću može reći da je klub postao dostupan svima, poslovanje je transparentno, dok se procesi vode demokratski. Naravno, još uvijek ima dosta prostora za napredak u svim tim segmentima, a klub sigurno nije iskoristio sav potencijal od kapaciteta koji posjeduje.

Međutim, najbitnije je to da je klub trenutno na pragu opstanka zarad svoje neprocjenjive tradicije i na pravom putu da u budućnosti bude na mjestu na kojem i zaslužuje biti. Potrebno je dosta vremena i strpljenja da sve to legne na svoje, ali naš cilj mora biti da u konačnici podignemo klub iz pepela i izgradimo pobjednički mentalitet! Čelik se mora boriti za tron, jer Bilino polje zaslužuje da bude uzavreli vulkan iz kojeg isijava lava za vrijeme evropskih utakmica! Čelik se mora boriti da bude lider, jer Čelik je Zenica, a Zenica je Bosne zjenica!

Dakle, članski model nam daje šansu da svi mi kao pojedinci dajemo svoj doprinos u sopstvenim mogućnostima. Djela uvijek govore više od riječi i zato je vrlo važno da se što više navijača i simpatizera uključi u procese funkcionisanja kluba. Svaki lični doprinos u bilo kojem segmentu rada je veoma značajan, a što nas više doprinosi onda zajedno stvaramo jaču sinergiju! Moramo biti svjesni da svi imamo jako bitnu ulogu za oporavak kluba, a kako bismo ga podigli u visine, te da Zenica konačno bude sretna sa svojim jedinim pravim fudbalskim reprezentom!

Danas, 23. jula 2021. godine imamo priliku dati lični doprinos svojim učešćem na sjednici Skupštine kluba, koja predstavlja njegov najviši organ. Konačno je naš klub onaj pravi zenički, koji je otvoren za sve građane Zenice i sve Čelikove navijače i simpatizere baš kako i dolikuje simbolu grada. Pokažimo našim djelima da smo snažan vjetar u leđa našem Čeliku i da ne postoji prepreka koju zajedno ne možemo savladati. U našem načinu razmišljanja više ne postoji da nešto nije moguće. Mi zajedno možemo sve, a na taj način razmišljaju pobjednici!

Pozivamo sve članove kluba, koji su u mogućnosti da ispune svoju dužnost prema klubu, da prisustvuju sjednici Skupštine, koja se održava danas u 18h u Bosanskom narodnom pozorištu. I najmanje konkretno djelo mnogo znači! Bitno je da se svi maksimalno uključimo u proces izgradnje uspješnog kluba i ophodimo s poštovanjem prema toj instituciji i veličini našeg Čelika! Zauvijek mladoliki starac, najbolji je Zenički metalac!

Jedan je zenički Čelik!

SAMO ČELIK, BORBA I POBJEDA!