Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

Saopštenje za javnost: Ophođenje prema domu NK Čelik Zenica

Stadion “Bilino polje” licencirani je stadion u skladu sa UEFA standardima i zahtjevima za odigravanje međunarodnih fudbalskih utakmica i vječni dom nogometnog kluba “Čelik” Zenica

Obzirom na činjenicu da naš klub nastupa na najboljem i najmodrenijem stadionu u Bosni i Hercegovini, NK “Čelik” se o stadionu brine kao dobri domaćin. Dosada je klub, zajedno sa svojim rukovodstvom uvijek izlazio u susret Nogometnom savezu BiH i našoj reprezentaciji, te stadion uredan, čist i ispravan predavali na korištenje Nogometnom savezu.

Nakon utakmice Lige nacija između Bosne i Hercegovine i Holandije, odigrane 11.10.2020.godine i odluke Nogometnog saveza da se utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine više neće igrati na stadionu Bilino polje, čak ni mjesec dana poslije, Savez nije poduzeo nikakve aktivnosti da stadion “Bilino polje” vrati u stanje u kakvom je bio prije odgiravanja utakmice. Zbog toga je rukovodstvo kluba uputilo Dopis NS BiH i zatražilo vraćanje stadiona u stanje u kojem je predan.

Nekoliko dana poslije, branding sa stadiona je uklonjen, a stadion ostavljen u katastrofalnom stanju. Smatramo da ovakav način ophođenja prema imovini našeg kluba ne priliči krovnoj kući bh nogometa, posebno zato što je NK “Čelik” izmještao radne zadatke, treninge i utakmice kako bi pomogao reprezentaciju.

Podsjećamo javnost, da je Nogometni savez besplatno koristio stadion, a to pravo stekao je potpisom ugovora sa gradom Zenicom.  U skladu sa tim ugovorom, Nogometni savez BiH ima obavezu plaćanja režijskih troškova (struja, voda, korištenje reklektora..) u mjesecima kada bilo koja selekcija naše reprezentacije koristi stadion Bilino polje.  Od 2016.godine kada je potpisan Ugovor, NS BiH nije izvršavao svoju obavezu plaćanja troškova korištenja vode, što je direktno dovelo do povećanja duga koje NK “Čelik” ima prema J.P. Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Zenica.

Također, Savez nije izvršio svoju obavezu plaćanja električne energije za mjesec septembar i oktobar 2020.godine.

Nogometni klub “Čelik” Zenica poduzet će sve pravno dozvoljene radnje, kako bi svoj dom sačuvao od ovakvih načina uništavanja i naš hram sačuvao za buduće generacije.