Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

Čelična gospoda

Prije tačno 50 godina Čelik odigrao prvu utakmicu protiv Fiorentine u Firenci!

Prije tačno 50 godina, igrači na čelu s trenerom Mujom Mujkićem i pomoćnikom Miladinom Radičevićem odigrali su prvu utakmicu finala Srednjoevropskog kupa, 23.08.1972. godine u Firenzi.
Čelik je te sezone branio prošlogodišnju titulu prvaka Srednjoevroskog kupa (Mitropa kup), kada su u finalu savladali Austriju Salzburg rezultatom 3:1.
Mnogi nisu vjerovali i bili optimistični u ponovni uspjeh crno-crvenih, pogotovo iz razloga što su se na listi učesnika Mitropa kupa u sezoni 1971/72 pronašle mnogo jake ekipe poput Fiorentine, Partizana, Sparta Praha i Honveda.
Prva utakmica grupe A je dala znak da javnost opravdano nije vjerovala novom uspjehu zlatne generacije Čelika. Crno-crveni su u Budimpešti poraženi od Honveda rezultatom 0:3, te se tada činilo da su sve šanse za uspjeh Čelika izgubljene.
Međutim, tri uzastopne pobjede, koje će na kraju donijeti prvo mjesto u grupi i plasman u finale, iznenadilo je cijelu jugoslovensku javnost. Prvo je na stadionu u Blatuši ekipa Sparte “pala” rezultatom 2:0, da bi nakon toga ekipie Honveda bilo vraćeno istom mjerom kao u Budimpešti, 3:0 za Čelik. Treća pobjeda se desila u Pragu, kada je Čelik savladao domaću Spartu iz Praga reuzltatom 0:2.
Iako mnogi nisu vjerovali, Čelik je ostvario drugi uzastopni plasman u finale Srednjoevropskog kupa. Protivnik u finalu je bila ekipa Fiorentine, koja je također osvojila prvo mjesto u grupi B, bijavši bolja od beogradskog Partizana.
Tada u ekipi Fiorentine nalazile su se velike zvijezde, počevši od reprezentativaca Italije, Giancarlo De Sistija, Angela Sormanija, Klaudija Merla, Andrea Orladinija, Brazilac Sergio Clerici, kao i budući slavni trener Nevio Scala.
Prvi susret odigran je na današnji dan prije tačno 50 godina. Na popunjenom stadionu Communale u Firenzi, na teren su izašli igrači Fiorentine i Čelika. Igrači Fiorentine od prve minute krenuli su ofanzivno, ali odbrana Čelika je izuzetno dobro zatvarala napade Sergija Clericija i Nella Saltuttija.
U 39. minuti susreta u šesnaestercu pao je Saltutti te je čehoslovački sudija Bogumil Kopčik pokazao na bijelu tačku. Loptu je uzeo Sergio Clerici, šutirao jako, lopta je pogodila prečku, te rezultat ostao nepromijenjen!
Na golu se istakao sjajni Vujačić koji je odbranio nekoliko dobrih šansi domaćih. Oko 30 hiljada gledalaca je razočarano napustilo stadion Communale, dok su Zeničani slavili odličan rezultatom.
U izvještaju italijanskog dnevnika “La Stampa” izdvojeni su Alojz Renić i Midhat Mujkić za odlične performanse na utakmici, kao i da se Čelik branio pošteno i stekao dobre šanse da odbrani trofej Mitropa kupa. Početkom mjeseca oktobra na Bilinom polju je odigran revanš susret koji je ušao u historiju kluba…
Radi velike revanšt utakmice Čelik je dobio novi i bolji stadion od onoga u Blatuši, sadašnje Bilino polje.

Fiorentina – Čelik 0:0

Firenza, 23. augusta 1972. Stadion Communale. Gledalaca 30.000. Vrijeme kišovito, teren klizav. Sudija: Bogumil Kopčik (Čehoslovačka).

FIORENTINA: Superchi, Perego, Galdiolo, Scala, Brizi, Orlandini, Merlo, Sormani, Clerici, De Sisti, Saltutti. Trener: Nils Liedholm.

ČELIK: Vujačić, Šljoka, Talić, Galijaševic, Hajduk, Midh. Mujkić, Buza, Peleš, Renić (Brdarević), Gavran, Bajrić. Trener: Mujo Mujkić.