Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

saopstenje

OBMANJIVANJE JAVNOSTI OD STRANE GRADONAČELNIKA I GRADSKIH VIJEĆNIKA

Na 3. hitnoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Zenice, održanoj 01.06.2021. godine, između ostalog, raspravljalo se o pitanjima vezanim za korištenje stadiona „Bilino polje“, te davanju stadiona na korištenje NK „Mladost“ Doboj- Kakanj.

Nesporna je činjenica da je vlasnik stadiona, koji su gradili naši djedovi i očevi, a i ostali građani i građanke Grada Zenice, za potrebe NK „Čelik“ Zenica-Grad Zenica.

Napominjemo, da je Grad Zenica dana 28.12.2018. godine potpisao Ugovor o uslovima  i načinu korištenja stadiona „Bilino polje“ u Zenici, kojim je između ostalog konstatovana činjenica da je NK „Čelik“ Zenica od 2002. godine u neprekidnom posjedu istog. Istim Ugovorom regulisana su prava i obaveze NK „Čelik“ Zenica, te  propisana obaveza NK „Čelik“ da vrši kako tekuće i investiciono održavanje, tako i sve instalacije na objektu.

Obzirom da vijećnici, shodno današnjim izlaganjima barataju pravima regulisanim Zakonom o stvarnim pravima i Zakona o obligacionim odnosima,  ostaje nejasno kako se uopće raspravlja o davanju stadiona na korištenje trećim licima, mimo NK „Čelik“ Zenica kao posjednika, odnosno zakonitog i savjesnog korisnika ove nekretnine.

Jedini ovlašteni za sklapanje ovakvih Ugovora smo mi kao Klub, a što govori i ranija praksa sa FK „Sarajevom“ i drugima, shodno Ugovoru o korištenju od 28.12.2018.g, a nikako Grad Zenica, posebno ne mimo nas i preko nas, bez ikakvog obavještenja.

U skladu sa članom 11. i 12. pomenutog Ugovora i u skladu sa Sporazumom o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona „Bilino polje“ NK „Čelik“ Zenica „trpi“ određenu nepravdu, jer je ograničen na korištenje stadiona 4 sata sedmično, a što suštinski predstavlja 2-3 treninga za ekipe NK „Čelik“ Zenica, te je primoran održavati treninge i utakmice na terenu stadiona Kamberovića polje.

Dakle, NK „Čelik“ kao dobar domaćin koristi travnjak 4h sedmično, radi očuvanja kvaliteta travnjaka na nivou potrebnom za odigravanje zvaničnih utakmica Nogometnih selekcija BiH, te je suludo da Grad krši odredbe Sporazuma o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona „Bilino polje“, dajući ovaj prostor trećima.

Članom 13. Ugovora propisano je „KORISNIK NE MOŽE USTUPATI ILI IZNAJMITI TRAVNJAK STADIONA DRUGIM SUBJEKTIMA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI GRADA“, a članom 14 Ugovora koji se danas tumačio za govornicom , jasno je regulisano da će „KORISNIK STADIONA NA ZAHTJEV GRADA USTUPITI TRIBINE I TRAVNATI TEREN STADIONA ZA ODRŽAVANJE SPORTSKIH MANIFESTACIJA, O KOJIMA ĆE GRAD NA VRIJEME PISMENO OBAVIJESTITI KORISNIKA“.

NK „Čelik“ Zenica je dakle jedini bio ovlašten za sklapanje Ugovora sa NK „Mladost“ Doboj-Kakanj,  uz saglasnost Grada, a nikako Grad Zenica samostalno. Pored toga NK „Čelik“ Zenica nije dobio nikakvu pismenu obavijest od Grada Zenice o bilo čemu.

Pored NK „Čelik“ Zenica, Grad je sklopio Ugovor sa Nogometnim savezom BiH, a u pogledu korištenja terena za odigravanje nacionalnih utakmica, te se travnjak stadiona trenutno reparira o trošku NS/FS BiH, a ne o trošku Grada Zenice kao se to danas iznijelo na sjednici Vijeća.

Ovo saopštenje NK „Čelik“ Zenica izdaje radi upućivanja javnosti u situaciju oko korištenja stadiona „Bilino polje“ općenito, a u konkretnom i vezano za situaciju sa NK „Mladost“ Doboj-Kakanj.

NK „Mladost“ Doboj Kakanj, eventualno korištenje stadiona može dogovarati sa našim Klubom uz saglasnot Grada, a ne sa Gradom bez nas, te se od strane Gradonačelnika i Gradskog vijeća plasira slika o nama kao neprijateljima sporta, i nekomšijski nastrojenima.

U konačnom, suludo je da se vijeća i polemiše o igranju utakmica Premijer lige na stadionu „Bilino polje“  kluba koji neće ni igrati u istoj, sudeći po Odluci Drugostepene disciplinske komisije NS/FS BiH.

NK „Čelik“ Zenica jasno poručuje Gradonačelniku, viječnicima Grada Zenice, svim sportskim kolektivima i Savezima, da nećemo dozvoliti da se krše naša prava.

 NE DAMO ČELIK!!!

MENADŽMENT I UPRAVA NK ČELIK ZENICA