Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

grad-klub-1536x864

NK Čelik Zenica nastavlja ispunjavati obaveze prema Gradu Zenica

Kao što je javnost upoznata, Grad Zenica i dalje ne ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma o međusobnoj saradnji s NK Čelik Zenica potpisanog 12.11.2020. godine. Podsjećamo, Gradska uprava već tri mjeseca, protivno odredbama iz Sporazuma, klubu ne prebacuje sredstva prikupljena od poslovnih prostora u stadionu Bilino polje čime je NK Čelik Zenica do sada oštećen za 55.529,40 KM.

Bez obzira na takvo neobjašnjivo kršenje Sporazuma, NK Čelik Zenica servisira sve tekuće obaveze, te ispunjava sve Sporazumom definisane obaveze prema Gradu Zenica.

Naime, u skladu sa Sporazumom, klub se obavezao:

  • da će racionalizirati troškove svog djelovanja u narednom periodu na način da bude omogućeno finkcionisanje Kluba u novonastalim okolnostima,
  • da će putem sporta i sportskih aktivnosti promovisati Grad Zenicu,
  • da će aktivno raditi na omasovljavanju Omladinskog pogona i raditi na promociji omladinskog fudbala,
  • da će u cilju transparentnog trošenja sredstava dostavljati tromjesečni finansijski izvještaj Gradonačelniku i Gradskom vijeću, s posebnim naglaskom na utrošak sredstava uprihodovanih od zakupnina poslovnih prostora na stadionu Bilino Polje.

 

U tom smislu klub je 15.04.2021. na gradski protokol Gradonačelniku i Gradskom vijeću dostavio kvartalni izvještaj u kojem je pojašnjen način racionalizacije troškova kroz vraćanje dugovanja i angažovanje preko 20 volontera koji besplatno učestvuju u radu kluba.

Također, Grad je obaviješten o promociji Grada Zenica putem reklamnih prostora na dresovima svih selekcija, te reklamama na semaforu na sjevernoj tribini stadiona Bilino polje i na press panou.

 

Detalj na rukavu domaćeg dresa u kojem nastupaju sve selekcije

 

Reklama površine 15m2 na semaforu na sjevernoj tribini Bilinog polja

 

Tri naljepnice na press panou (prvi red)

 

Dostavljen je i izvještaj o obavljenim aktivnostima usmjerenim na omasovljavanje Omladinskog pogona kroz izradu Idejnog rješenja trening centra, povećan broj trenera, opremanje svih selekcija novom sportskom opremom, te redovno obavljanje sastanaka s roditeljima dječaka koji treniraju u Omladinskom pogonu.

Kao posljednju obavezu iz Sporazuma, klub je Gradu dostavio i izvještaj o novčanim tokovima za prvi kvartal 2021. godine u kojem je jasno vidljivo da klub ispunjava sve tekuće obaveze, servisira dugovanja, te da je jedina prepreka na još bržem oporavku kluba – upravo Gradska uprava koja ne ispunjava svoje obaveze.

Bez obzira na neobjašnjivu želju Gradske uprave da ova priča ne uspije, rukovodstvo NK Čelik Zenica će i dalje uredno ispunjavati sve odredbe iz Sporazuma o saradnji s Gradom Zenica, zajedno sa svojim članovima, navijačima, volonterima, donatorima i sponzorima će uspjeti u ovom projektu, a Čelik će, koliko god to nekima ne bilo po volji, živjeti zauvijek!

Još jednom pozivamo Gradsku upravu da bude dio te priče jer, osim što je to moralna obaveza svakog ko upravlja Gradom Zenica, učestvovanje u ovom projektu za Gradsku upravu predstavlja i zakonsku odgovornost.