Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

dgraklub

Kupi ulaznicu, učlani se, podrži klub – iz 300.000 razloga!

Dok nam iz drugih sredina pristižu informacije kako druge Općine i Gradovi podržavaju lokalne sportske klubove, učestvuju u izgradnji infrastrukture, ustupaju im stadione, pomažu u pronalasku sponzora, oslobađaju ih određenih troškova i naknada, lobiraju za izmjene zakona, ili se čelni ljudi lokalnih samouprava ponosno učlanjuju u lokalne klubove i sjede u svečanim ložama, u Zenici je sve po starom: NK Čelik svakodnevno napreduje u svim segmentima, povećava se broj partnera i sponzora, dugovanja su iz dana u dan sve manja, a najveći uteg u procesu potpunog oporavka mu predstavlja onaj ko bi mu trebao biti najveća podrška – Gradska uprava Grada Zenica.

S današnjim danom, Gradska uprava Grada Zenica je putem kršenja Sporazuma o međusobnoj saradnji oštetila NK Čelik Zenica za iznos od 297.132,48 KM od čega glavnicu čini: 277.647,00 KM, a kamatu: 19.485,48 KM.

Kao što je od ranije poznato, sredstva od zakupnina poslovnih prostora u stadionu Bilino polje ne bi bila korištena za tekuće poslovanje nego isključivo za vraćanje dugovanja, a navedenim iznosom NK Čelik bi isplatio sva dugovanja prema preostalim licima koja nisu blokirala račun kluba, dok bi ostatak sredstava bio iskorišten za skidanje 4 blokade s glavnog klupskog računa čime bi se napravio ogroman korak ka konačnom vraćanju u potpuno zakonito poslovanje nakon gotovo 20 godina.

Glavno ročište u predmetu protiv Grada Zenica je zakazano za 23.05.2022. u 9h, kada očekujemo da ćemo putem advokatskog društva pred cijelom zeničkom i bosanskohercegovačkom javnosti odgovoriti na sve spinove koje Gradska uprava uzaludno plasira gotovo 18 mjeseci.

Za to vrijeme Grad Zenica je od NK Čelik „oteo“ gotovo 300.000 KM, pokušao prekinuti plaćanje reprograma, poslao nalog za rušenje billboarda na zapadnoj tribini, obustavio plaćanje električne energije zbog čega je došlo do isključenja struje na dijelu stadiona, odbio inicijativu za dodjelu terena za treniranje koje bi klub sagradio, po prvi put obračunao komunalnu naknadu za korištenje Bilinog polja u iznosu od 11,858.88 KM za godinu, podnio krivičnu prijavu protiv rukovodstva Čelika, a sve to kako bi klub ostao bez sredstava, dobio suspenziju za odigravanje utakmica zbog nemogućnosti isplate dugovanja ili pak kleknuo pred klupskim neprijateljima i molio za pomoć.

Ni jedno ni drugo ni treće se nije desilo, niti će se desiti, zahvaljujući upravo podršci članova, navijača, brojnih donatora i sponzora. I zato, zbog svih navedenih opstrukcija Gradske uprave, dužnost svakog Čelikovca je nastaviti pomagati voljeni klub i učestvovati u najzdravijoj lokalpatriotskoj priči u državi i šire – konačnom oporavku zeničkog simbola.

Iz inata prema svima koji nam podmeću noge, iz ljubavi prema Čeliku!