Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

saopstenje

I to se desilo: Čelik u svom gradu nema gdje trenirati!

Kako je jučer i objavljeno u pojedinim medijima, Čelik je u Zenici ostao bez terena koji je neophodan za treniranje, pogotovo za vrijeme zimske pauze tokom koje se igrači spremaju za nastavak prvenstva u kojem Čelik ima najviše sportske ambicije, a to je osvajanje prvog mjesta i plasman u Prvu ligu FBiH.

Naime, kako je javnosti od ranije poznato, travnjak Bilinog polja se ne održava nekoliko mjeseci zbog nepotpisivanja ugovora između Grada Zenica i ALBA Zenica, te ga NK Čelik Zenica trenutno ne želi koristiti za treniranje kako bi izbjegao povećanje ionako velike štete načinjene nemarom Gradske uprave.

S druge strane, Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata je obavijestilo klub kako na A terenu Kamberovića polja nije moguće trenirati zbog reparacije travnjaka, dok B teren s dotrajalom plastičnom travom nije uslovan za treniranje zbog čestih povreda uslijed lošeg stanja terena.

Tako je Čelik, vjerovatno po prvi put u svojoj 77-godišnjoj historiji u svom gradu, u mjestu u kojem je osnovan i u mjestu u kojem je uveseljavao generacije zaljubljenika u crno-crvenu boju, ostao bez terena na kojem može trenirati.

Ova situacija je samo rezultat odnosa Gradske uprave prema NK Čelik Zenica i ignorisanja klupskih zahtjeva prema Gradu Zenica.

Naime, nepotpisivanjem ugovora s kompanijom zaduženom za održavanje travnjaka Bilino polje Gradska uprava je ugrozila ne samo teren, nesmetano treniranje i odigravanja domaćih utakmica NK Čelik Zenica, nego odigravanje i predstojećih utakmica naše reprezentacije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

S druge strane, kako bi izbjegli ovakve situacije i kako bi NK Čelik konačno imao vlastiti teren za treniranje, rukovodstvo kluba je prema Gradskoj upravi Grada Zenica i široj javnosti u više navrata iskazivalo interes za korištenjem i preuređenjem lokaliteta Plandilo (tzv. „Šljaka“) za svoje potrebe. Isti interes Čelik navodi prilikom svih kvartalnih izvještaja o ispunjenju Sporazuma o međusobnoj saradnji s Gradom Zenica koje redovno šalje Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Zenica. Iako je klub predstavio idejno rješenje, iskazao nedvosmislenu želju za korištenjem i preuređenjem lokaliteta na kojem su stasale generacije Čelikovih igrača, Gradska uprava se oglušila, te i dalje ignoriše zahtjeve NK Čelik Zenica iako popularnu „Šljaku“ već godinama niko ne koristi.

Zbog svega navedenog, naš klub je ostao bez terena za treniranje u svome gradu, a alternativu je morao potražiti u drugim okolnim mjestima gdje je ponajviše zbog svoje veličine spremno i dočekan, tako da će, umjesto u svom gradu, Čelik dio priprema obaviti u Vitezu.

I ovu priliku rukovodstvo i menadžment kluba koriste da upute poziv Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Grada Zenica da:

  • Bezrezervno pristupe realizaciji sporazumnih obaveza u smislu transfera sredstava naplaćenih od poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje,
  • Hitno riješe pitanje potpisivanja ugovora s kompanijom zaduženom za održavanje travnjaka Bilinog polja,
  • Donesu odluku o dodjeli na korištenje lokaliteta Plandilo NK Čelik Zenica i
  • Prestanu sramotiti Zenicu u državi i regionu!