Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

02 (5)

Deblokada računa u roku narednih mjesec dana!

Danas je na stadionu Bilino polje održana press konferencija na kojoj su se obratili član upravnog odbora Robert Jonjić, generalni direktor Emir Čerim, te šef stručnog štaba Armin Duvnjak.

Uvodnu riječ prisutnim novinarima imao je član upravnog odbora Robert Jonjić koji je između ostalog rekao:

“Ušli smo u finalnu fazu procesa deblokade računa. U ovom trenutku osiguravaju se neophodni potpisi sporazuma s povjeriocima. Pored toga također se pregovara o smanjenju obaveza prema nekim povjeriocima koji nisu bili korektni. U ovom trenutku obaveze za deblokadu računa iznose 530.971 KM. Sredstva koja je Grad Zenica bio dužan uplatiti su operativna, a klub je za deblokadu računa dužan obezbijediti iznos od oko 31.000 KM. Bez obzira što je najvažniji posao obavljen, preostale obaveze teku neefikasno, u smislu da se komunicira s oko 40 različitih povjerioca, raspolaže se sa preko stotinu podataka koji su varijabilni. U ovom procesu deblokade ne ovisi sve o nama, ovisimo od advokata, ažurnosti suda i banke. Prije dvije i po godine smo obećali deblokadu računa. Tako će i biti. Ne za par dana, po našoj procjeni u roku od narednih mjesec dana. Ne trebaju nam nikakve zasluge. Želimo samo strpljenje, razumijevanje i podršku da ovaj proces završimo onako kako smo i počeli – zajedničkim snagama. Priliku da direktno pomognete klubu u ovom procesu deblokade, te da u što kraćem vremenskom periodu izdvojit dodatna sredstva od oko 31.000 KM, imat ćemo svi u nedjelju na utakmici protiv Natrona. Pozivam vas da kupite svoje ulaznice, dođete na utakmicu i podržite voljeni klub.”

Nakon izlaganja Jonjića riječ je preuzeo generalni direktor kluba Emir Čerim, koji je istakao:

“Prije svega se želim zahvaliti navijačima Čelika, a pogotovo Robijašima koji su odigrali ključnu ulogu u naplati sredstava od Grada Zenica. Sredstva od 500.000 KM koje je Čelik naplatio nisu pala s neba nego su rezultat pritiska navijača na Gradsku upravu i konstantnog ukazivanja na obaveze Grada iz potpisanog sporazuma. Bez obzira što se nadamo i čvrsto vjerujemo da ćemo s Gradskom upravom ubuduće imati partnerski odnos, do ovoga ne bi doslo bez ogromnog doprinosa navijača Celika, posebno u posljednje dvije i po godine. Osim navijačima, veliku zahvalu dugujemo svim partnerima, sponzorima i donatorima koji su svojim davanjima omogućili nesmetano funkcionisanje kluba i ispunjavanje svih finansijskih obaveza!

Također, zahvaljujem se i stručnom štabu i igračima koji imaju velike zasluge za pozitivnu atmosferu koja u posljednje vrijeme vlada u i oko Čelika.

Današnji dan i skora deblokada računa su samo potvrda koliko možemo napraviti zajedničkim naporima i doprinosom za voljeni klub. Za malo vise od 2 i po godine predanog rada i vaše podrške smo na pragu rješenja problema koji je trajao gotovo dvije decenije. Primarni cilj ovog upravnog odbora je bio odblokirati račun jer smo svjesni koliki je to uteg za ostvarenje punog potencijala ovog kluba. Deblokada računa će definitivno biti najveći uspjeh Čelika i njegovih navijača u posljednjih 30 godina jer će ovim činom klub konačno biti spašen i ući ce u potpuno novu sferu legalnog poslovanja.

Kako je Robert rekao, klub je dužan osigurati oko 31.000 KM za okončanje ovog procesa. Naravno, uprava i menadzment ce učiniti sve da čim prije obezbijede navedena sredstva ali isto tako očekujemo da ćemo značajan dio sredstava za deblokadu racuna osigurati već u nedjelju od prihoda karata za utakmicu protiv Natrona. Protekli rezultati, pobjeda u Hrasnici i ova najava deblokade racuna su najbolji poziv da u sto većem broju dođemo na Bilino polje, nagradimo ekipu za sportske rezultate ali još jednom konkretnim djelom pružimo podršku klubu u procesu deblokade racuna i na taj način zajedno ispišemo historiju. Svi zajedno možemo biti ponosni na put koji smo prošli da sačuvamo i spasimo voljeni klub. Na pragu smo konačne pobjede!

Šef stručnog štaba Armin Duvnjak dotakao se utakmice protiv Natrona iz Maglaja koja je na rasporedu u nedjelju s početkom u 19:00 sati na Bilinom polju:

“Pozdravio bih sve prisutne. Osvrnuo bih se na sve ovo što su izjavili Robert i Emir, te se zahvalio u ime svih Zeničana i navijača Čelika što smo na korak spasu kluba i deblokadi računa. Ova sljedeća utakmica nas dovodi u situaciju da navijači našeg kluba nam mogu konkretno pomoći i da izađemo iz dubioza koja nas je vodila godinama u propast. Mislim da smo radom par godina zaslužili i vjerujem da će u nedjelju biti dobro popunjene tribine. Što se tiče prošle utakmice protiv Famosa prava derbi utakmica, odlično smo se spremili za istu i mislim da smo u potpunosti zaslužili pobjedu koja je i bila. Dozvolili smo protivniku terensku inicijativu ali unazad 7 dana smo se pripremali za takav scenario. Drago mi je zbog momaka koji su bili u blagoj krizi, mislim da ova ekipa ima još prostora za napredak, posebno što naši glavni igrači iz prethodne polusezone se još “traže”. Što se tiče Natrona, svi su u kadru i izaći ćemo u najjačem sastavu. Do kraja sezone nam je u interesu da pobijedimo sve utakmice. “