Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

grad-klub-1536x864

Čeliku niti jedna KM od Transfera za sport iz budžeta Grada Zenica

Javnost je upoznata da su NK Čelik Zenica i Grad Zenica potpisali Sporazum o saradnji po kojem je Grad Zenica, između ostalog, dužan finansirati reprogram poreskih dugovanja NK Čelik Zenica i klubu prebacivati novac prikupljen od zakupnina poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje.
Obzirom na veliki broj upita naših članova i navijača, dužni smo izvijestiti javnost kako Grad Zenica tri mjeseca redovno finansira reprogram prema Poreznoj upravi FBiH, međutim još uvijek nije prebačena niti jedna tranša na ime zakupnina poslovnih prostora (18.509,80 KM mjesečno).

Grad je u posljednjih par mjeseci u nekoliko navrata predlagao da se klub odrekne prihoda od zakupnina poslovnih prostora što apsolutno nije prihvatljivo, i to prvenstveno iz razloga što se dinamika klupske stabilizacije uveliko temelji na prikupljanju prihoda od poslovnih prostora, dok smo, s druge strane, na temelju potpisanog Sporazuma računali na ta sredstva i vršili pregovore s povjeriocima i s njima potpisivali reprograme o izmirenju dugovanja.

Obzirom da prema potpisanom Sporazumu klubu pripada oko 222.000 KM godišnje od poslovnih prostora, rukovodstvo kluba nije planiralo tražiti dodatna sredstva putem Javnog poziva za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava za sport iz budžeta Grada Zenica za 2021. godinu. Smatrali smo kako bi NK Čelik Zenica, uz dosljedno poštivanje svih obaveza Grada Zenica iz pomenutog Sporazuma imao obezbjeđeno dovoljno sredstava sa kojima bi mogao funkcionisati i vraćati dugovanja.

Ipak, nakon što je prošao rok za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava za sport iz budžeta Grada Zenica za 2021. godinu, Gradsko vijeće Grada Zenica je izglasalo odluku da stavlja van snage prethodno doneseni zaključak po kojem će Grad Zenica klubu prebacivati sredstva prikupljena od zakupnina poslovnih prostora u stadionu Bilino polje, te pozvalo klub da se, bez obzira što je rok prošao, prijavi na Javni poziv.

Iako takva odluka Gradskog vijeća suštinski nije ništa promijenila u smislu obaveza Grada Zenica prema NK Čelik Zenica, željeli smo ispuniti i taj zahtjev. Dana 04.03.2021. klub je Komisiji za sport Grada Zenica dostavio uredno popunjenu dokumentaciju zahtijevanu po Javnom pozivu, da bi se 11.03.2021. ispostavilo da, po konačnom Planu i programu raspodjele sredstava iz budžeta Grada Zenica namijenjenih za sport u 2021. godini, našem klubu neće pripasti niti jedna konvertibilna marka od Transfera za sport iz budžeta Grada Zenica.

Želimo istaći da klub redovno ispunjava sve svoje tekuće obaveze i vraća dio dugovanja u skladu sa svojim mogućnostima, te da bi sredstva prikupljena od najma poslovnih prostora služila isključivo za značajnije vraćanje dugovanja i ubrzanje procesa stabilizacije.

Naglašavamo, ove odluke Gradske uprave, Gradskog vijeća, te službi i komisija Grada Zenica ne mijenjaju apsolutno ništa u smislu obaveza Grada Zenice prema našem klubu – Grad Zenica je i dalje dužan finansirati reprogram poreskih dugovanja NK Čelik Zenica i klubu prebacivati sredstva prikupljena od zakupnina poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje sve dok se Sporazum obostrano ne raskine ili kada NK Čelik prestane ispunjavati svoje obaveze prema Gradu Zenica, ali ovakvo (ne)postupanje definitivno šalje jasnu poruku našem klubu i svim Čelikovcima da je zapravo Grad Zenica jedina prepreka u ovom procesu stabilizacije našeg kluba.

Također, ukoliko nas Grad Zenica ovakvim stavovima želi prisiliti da odustanemo od ovog projekta i ideje za konačnim oporavkom kluba, poručujemo da nas svaka prepreka dodatno motiviše i da od ideje uspješnog i stabilnog Čelika nećemo odustati nikad!

 

Upravni odbor NK Čelik Zenica