Nogometni klub Čelik Zenica

Oficijelna web stranica

7-1024x576

Čelik mora imati vlastiti trening kamp!

Javnosti je u više navrata predstavljen osnovni problem u daljnjem razvoju sportskih uvjeta u NK Čelik Zenica, a to je nedostatak adekvatnih terena za treniranje.

Naime, omladinske selekcije našeg kluba, ali i seniorski tim većinu svojih treninga obavljaju na terenima na Kamberovića polju koje dijele sa ostalim zeničkim klubovima. Takav način funkcioniranja ne dozvoljava daljnje omasovljavanje omladinskog pogona, te onemogućuje vrhunske uvjete u radu s mlađim kategorijama kakve klub renomea NK Čelik Zenica svakako teži ostvariti.

Ispadanjem u najniži rang takmičenja i orijentacijom ka racionalizaciji troškova, sportska sadašnjost i budućnost NK Čelik Zenica se temelji na podizanju kvaliteta i uvjeta u omladinskom pogonu s ciljem da igrači koji su prošli omladinske selekcije kluba čine okosnicu seniorskog tima, što se već u posljednje dvije godine uspješno i primjenjuje.

Za potpunu provedbu i unaprjeđenje takve sportske politike, neophodno je da NK Čelik Zenica, kao najveći, najstariji, najpopularniji i bez konkurencije najuspješniji nogometni klub u svom gradu ima vlastiti trening kamp.

U proteklih preko 50 godina, lokacija „Plandilo“, popularna „Šljaka“, služila je kao trening kamp za treniranje mlađih kategorija našeg kluba, a već desetak godina je zapuštena, niko je ne koristi i nema nikakvu upotrebnu svrhu. Klub je još krajem 2020. godine uputio inicijativu praćenu „Idejnim rješenjem trening centra“ prema Gradu Zenica s ciljem dodjele ovog lokaliteta NK Čelik Zenica, međutim, Grad je odgovorio da se za takvu vrstu aktivnosti prethodno mora usvojiti Urbanistički plan Grada Zenica koji se u ovom trenutku i izrađuje, međutim predložena rješenja povezivanja Magistralne ceste M17 sa naseljem Blatuša i Obalnim bulevarom znatno smanjuju površinu „Plandila“, te mu uništavaju sve kvalitete za budući trening kamp NK Čelik Zenica.

U tom smislu, klub je u saradnji sa svojim partnerom i sponzorom „Aksa d.o.o. Zenica“ na adresu Grada Zenica (Služba za urbanizam; Služba za vodoprivredu, putnu infrastrukturu i mjesne zajendnice), JP za prostorno planiranje i uređenje Grada Zenica, te Kantonalnog zavoda za urbanizam i prostorno uređenje, poslao Prijedlog lokacije novog mosta između naselja Blatuša i desne obale rijeke Bosne u kontekstu lokacije Sportskog centra na „Plandilu“. Predloženo rješenje omogućuje ambicije Grada da poveže Magistralnu cestu M17 sa naseljem Blatuša i Obalnim bulevarom, ali i da sačuva površinu lokaliteta „Plandilo“ koja je prema dostavljenom Idejnom rješenju predviđena kao budući trening kamp NK Čelik Zenica. Izradom ovog prijedloga koji omogućuje kvalitetnije povezivanja grada, NK Čelik želi pokazati kako ne vodi računa samo o svojim problemima, nego i o problemima šire zajednice.

Klub će uskoro uputiti zvanične inicijative prema Gradskom vijeću da podrže prijedlog dodjele lokacije Plandilo na upravljanje NK Čelik Zenica, što je uz deblokadu računa, najvažniji strateški cilj kluba i Upravnog odbora u važećem mandatu. Podsjećamo, Grad Zenica je prije nekoliko godina i dodijelio lokalitet „Plandilo“ našem klubu dok je njime upravljala neslavna Han grupa, međutim, zbog neozbiljnosti investitora, odluka je povučena na Gradskom vijeću, a naš klub je naslijedio dug prema JP za prostorno planiranje i uređenje Grada Zenica koje je izradilo idejno rješenje nikad dovršenog trening centra.