Prošle sedmice je dogovorena saradnja NK Čelik Zenica sa prvim sponzorima od usvajanja statuta po članskom modelu. Klub predstavlja danas, 21. aprila 2017. godine sa zadovoljstvom nove sponzore članovima kluba, navijačima, simpatizerima i uopšte javnosti, a to su sljedeći privredni subjekti:

  • Buena vista d.o.o. Zenica,
  • Almy d.o.o. Zenica i
  • ALBA Zenica d.o.o. Zenica

Navedene firme su prepoznale novi projekat koji se gradi u NK Čelik kao kvalitetan i vjerujemo da će saradnja rezultirati obostranim zadovoljstvom. Izgradnja kluba na nivou koji zaslužuje NK Čelik podrazumijeva dugotrajan proces, ali svakim novim korakom bliže smo svi zajedno odredištu kojem stremimo. Projekat koji se gradi u NK Čelik se zasniva kako na radu klupskih struktura, tako i na doprinosu navijača i simpatizera, gradskih institucija i organa, a svakako bitan faktor čine i privredni subjekti. Danas zaslužuju svu pažnju navedene firme, a u nastavku slijedi opis njihovih djelatnosti:

– Buena vista d.o.o. Zenica se bavi organizovanjem putovanja na razne destinacije diljem svijeta, te se profilirala kao vodeća agencija na tržištu u Bosni i Hercegovini u svojoj branši.

– Almy d.o.o. Zenica postoji već četvrt vijeka, a njihovo poslovanje obuhvata trgovinu građevinskog materijala, naftnih derivata, betonsku galanteriju i ugostiteljstvo.

– ALBA Zenica d.o.o. Zenica pruža usluge transporta i zbrinjavanja otpada, uređenja zelenih površina, te skupljanja, transporta i razdvajanja iskoristivih materijala.

Privredni subjekti koji egzistiraju u našem gradu Zenici imaju svakako interes da doprinesu društvenoj zajednici proporcionalno tome koliko i zajednica izlazi u susret njima. Međutim, moramo izdvojiti trenutno i jedan negativan primjer odnosno slučaj građevinske firme ITC d.o.o. Zenica, koja je godinama ignorisala dugovanja kluba, a koja neposredno po usvajanju statuta temeljenog na članskom modelu u NK Čelik iskorištava priliku za dodavanje još jedne blokade na klupski bankovni račun, pored svih blokada koje klubu već otežavaju poslovanje. Svaka firma ima svoja prava zaštićena zakonom, ali i klub ima demokratsko pravo da obavijesti svoje članove i o negativnim primjerima za svoj interes, a koje inače pozivamo da koriste proizvode i usluge svih naših sponzora i partnera. U svakom slučaju poručujemo svim privrednim subjektima kojima klub duguje da bi bilo korektno s obje strane naći dogovor u situaciji kada klub pokušava stati na zdrave noge, a ne jedva dočekati priliku da se zaustavi njegov progres, jer polazimo od pretpostavke da svima u interesu treba biti obostrana korist koja svakako obuhvata i javni interes.

Nadamo se da će privredni subjekti iz našeg grada, a kojima klub duguje, naći razumijevanje u bliskoj budućnosti, te naći rješenje i postići dogovor s klubom na obostrano zadovoljstvo. NK Čelik nije privatni klub već predstavlja jednog od rijetkih klubova u ovom dijelu Evrope koji je otvoren za sve svoje navijače i simpatizere, ali koji se trenutno bori sa lošim posljedicama uzrokovanim ružnom prošlošću. Međutim, NK Čelik će uvijek predstavljati interes građana Zenice i trenutno mu je potrebna podrška da bi se reizgradio i predstavljao Zenicu u budućnosti kako ona to zaslužuje!